Een gietvloer zelf plaatsen, kan ik dat?

Als je een nieuwe vloer wilt dan schakel je daar in de meeste gevallen een vakman voor in. Als je geen ervaren klusser bent is dat ook echt de beste keuze. Als het plaatsen van de vloer mislukt dan heb je een probleem. De vloer moet er weer uit en er moet wat nieuws voor in de plaats komen. Dat kost niet alleen veel geld maar ook veel extra tijd. Al die tijd moet de ruimte waar de vloer moet komen ontruimd blijven. Ook dat laatste is vaak erg onhandig. Als je de vloer toch zelf wilt leggen, raadpleeg dan instructievideo’s die je online kunt vinden of vraag advies aan een ervaren vakman voordat je aan de klus begint.

 

Wat moet ik doen voordat ik een gietvloer kan plaatsen?

Voordat je aan de slag kunt met het plaatsen van een gietvloer, ook wel spuitvloer genoemd, moet je zorgen dat de kamer waar de vloer komt helemaal leeg is. De ondervloer moet geschikt zijn voor een gietvloer. Deze kun je niet op hout leggen, dan moet er eerst een ondervloer van cement worden gestort. Zorg ervoor dat de ondervloer schoon is en stofvrij. Zorg dat het in de kamer niet te vochtig is zodat de vloer na het plaatsen goed en snel kan drogen. Als je dat allemaal voor elkaar hebt kun je je nieuwe vloer gaan plaatsen.

Welke vloeren zijn er als ik een gietvloer wil?

Als je gaat voor een gietvloer dan zijn er tientallen opties waar je uit kunt kiezen. Wil je een betonlook vloer of wil je een vloer in een andere kleur? Er zijn mogelijkheden genoeg want een gietvloer is leverbaar in tal van kleuren en uitvoeringen. Je kunt je vloer dus prima afstemmen op je persoonlijke smaak of op de rest van het interieur. Als je gaat voor een uitgesproken kleur, check dan vooraf goed of deze stemt met je meubilair om een teleurstelling te voorkomen.

 

Waarom moet ik kiezen voor een gietvloer?

Natuurlijk ben je niet verplicht om voor een gietvloer te gaan. Maar deze vloeren hebben wel grote voordelen. De belangrijkste is dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben. Je hoeft de vloer alleen maar te stofzuigen en af en toe te dweilen. Een gietvloer is ook ideaal als je huisdieren hebt die verharen. De haren van je hond of kat kun je heel simpel opzuigen met de stofzuiger. Als er eens een ongelukje gebeurt dan ruim je dat in een handomdraai op zonder dat je je zorgen hoeft te maken over vlekken in je vloer die je nooit meer weg krijgt.

 

Is een gietvloer duur?

Een gietvloer is duurder dan sommige tapijt- of laminaatvloeren. Maar daar staat tegenover dat je een vloer koopt die veel langer meegaat. Je hoeft niet bang te zijn dat je je vloer al na enkele jaren weer moet vervangen omdat hij vuil is geworden of beschadigd is geraakt. Je kunt in vrijwel alle gevallen minstens tien tot vijftien jaar van je vloer genieten zonder dat je er veel onderhoud aan hoeft te plegen.