Ook een dj kan schildklierklachten hebben

Ook een DJ kan schildklierklachten hebben: De invloed van een ongezonde levensstijl op onze schildklier

Als DJ sta je vaak laat op en leid je een hectisch leven. Dit kan leiden tot ongezonde levensstijl keuzes, zoals het eten van ongezond voedsel en het verwaarlozen van slaap en lichaamsbeweging. Al deze factoren kunnen een grote impact hebben op onze schildklier, een van de belangrijkste klieren in ons lichaam die ons metabolisme regelt. In dit artikel zullen we bespreken hoe onze levensstijl onze schildklier beïnvloedt en wat we kunnen doen om onze schildklier gezond te houden, zelfs als we een drukke en onregelmatige levensstijl hebben.

Symptomen en diagnose van schildklierproblemen

Schildklierklachten kunnen verschillende symptomen veroorzaken en de diagnose kan soms lastig zijn. In dit artikel bespreken we de symptomen van schildklierproblemen en hoe deze worden gediagnosticeerd.

De schildklier is een vlindervormige klier in de hals die hormonen produceert die belangrijk zijn voor de stofwisseling en groei. Wanneer de schildklier niet goed werkt, kan dit leiden tot verschillende symptomen. Het is daarom belangrijk om te weten wat de symptomen van schildklierproblemen zijn en hoe deze kunnen worden gediagnosticeerd.

Wat zijn de symptomen van schildklierproblemen?

De symptomen van schildklierproblemen kunnen variëren afhankelijk van het type probleem en de ernst ervan. Hieronder worden enkele veelvoorkomende symptomen besproken:

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Symptomen kunnen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Gewichtstoename
 • Koude intolerantie
 • Droge huid en haar
 • Obstipatie
 • Depressie
 • Spierzwakte

Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier te veel hormonen produceert. Symptomen kunnen zijn:

 • Gewichtsverlies
 • Hartkloppingen
 • Trillen
 • Zweten
 • Warmte-intolerantie
 • Diarree
 • Angst en prikkelbaarheid
 • Vermoeidheid

Struma

Een vergrote schildklier kan ook een symptoom zijn van schildklierproblemen. Dit wordt struma genoemd en kan leiden tot:

 • Een zichtbare zwelling in de hals
 • Druk op de luchtpijp of slokdarm
 • Heesheid
 • Moeite met slikken

Diagnose van schildklierproblemen

Als er symptomen zijn die wijzen op schildklierproblemen, kan de arts verschillende tests uitvoeren om een diagnose te stellen. Hieronder worden enkele veelgebruikte tests besproken:

Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek kan worden gebruikt om de niveaus van schildklierhormonen en schildklierstimulerend hormoon (TSH) te meten. Hoge niveaus van TSH en lage niveaus van schildklierhormonen kunnen wijzen op hypothyreoïdie, terwijl lage niveaus van TSH en hoge niveaus van schildklierhormonen kunnen wijzen op hyperthyreoïdie.

Schildklierscan

Een schildklierscan kan worden gebruikt om de grootte en vorm van de schildklier te beoordelen en om te zien of er knobbeltjes of andere afwijkingen zijn.

Biopsie

Als er knobbeltjes in de schildklier worden gevonden, kan een biopsie worden uitgevoerd om te bepalen of de knobbeltjes kwaadaardig zijn.

Onze levensstijl heeft een grote invloed op onze schildklier. Slechte voeding, onvoldoende slaap en lichaamsbeweging en stress kunnen allemaal bijdragen aan schildklierproblemen. Gelukkig zijn er manieren om onze schildklier gezond te houden, zelfs als we een drukke en onregelmatige levensstijl hebben. Als er een tekort of een teveel is aan schildklierwerking geeft dit een breed scala aan aandoeningen. Dit kan betekenen dat er teveel of te weinig aan schildklierhormonen aangemaakt wordt door deze klier zelf, maar ook dat de omzetting of verwerking in het lichaam niet goed gaat of dat de aansturing vanuit hypofyse niet goed gaat.