Een hydrofoorpomp is een vorm van een waterpomp. Deze pomp is kort gezegd een installatie waarmee je ervoor kan zorgen dat de waterleidingen op druk gehouden worden. Deze pompen kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het doorspoelen van je toilet, als tweede of derde douche in huis, voor meerdere wastafels, voor je apparatuur als vaatwassers of wasmachines en voor irrigatie.

Wanneer je meerdere water afnemende apparaten tegelijk gebruikt, wordt de druk op de waterleiding automatisch minder. Er komt dus een stuk minder water uit bijvoorbeeld je douche of kraan. Je hebt dit vast weleens meegemaakt, je staat te douchen en iemand gebruikt tegelijkertijd een kraan in huis. Het water wat dan uit je douchekop komt wordt in één keer een stuk minder. Je kan dit dus vermijden door voldoende druk op de waterleiding te houden en hiervoor kan er gebruik gemaakt worden van een hydrofoorpomp.

Het water wordt door de hydrofoorpomp aangezogen via de aanzuigaansluiting. Het water wordt hierna het drukvat in gepompt. Wanneer het drukvat vol is, zal de pomp zichzelf uitschakelen. De hydrofoorpomp is daarnaast ook aangesloten aan een afvoerleiding. De afvoerleiding kan leiden naar meerdere tappunten, zoals bijvoorbeeld een aantal kranen in je huis. Wanneer er een tappunt, dus een kraan, open wordt gedraaid, zal er direct water vanuit het drukvat naar de kraan geleid worden. Als er maar enkele liters water wordt afgenomen uit het tappunt, is het niet nodig voor de pomp om zichzelf in te schakelen, aangezien het drukvat dan al genoeg water bevat om het tappunt te bevoorraden. Wanneer het drukvat echter leeg dreigt te raken, zal de pomp zichzelf inschakelen en automatisch het drukvat bij vullen waar nodig. Als deze weer vol is, zal de pomp zich uiteraard zelf weer uitschakelen.

Een hydrofoorpomp is dus in principe een beregeningspomp, maar dan uitgerust met een drukschakelaar en een drukvat.